Julkaissut The Middle Atlantic States Komondor Club inc.
The book is available in Middle Atlantic States Komondor Club inc.
Suom. Anu Lith
KOMONDORIN HISTORIA
Olemme tunteneet Komondorin itsenäisenä koirarotuna 1800-luvun lopulta. 1900-luvun alusta lähtien peräisin olevat kirjoitukset kuvailevat Komondorin luonnetta.
Kaikki unkarilaiset eläintieteilijät ovat samaa mieltä siitä että Komondor on muinainen unkarilainen koirarotu. Mielipiteet siitä milloin ja miten se saapui Unkariin vaihtelevat.
Alkuperäisestä kotimaasta on erilaisia teorioita; onko rotu kotoisin Pohjois-Euroopasta vuoristoalueelta Ural-vuorten itäosasta ( josta vaelsivat alkuperäiset unkarilaiset heimot nykyiseen kotimaahansa ), Pohjois-Himalajalta, Tiibetistä ? Tehdäänpä Komondorille itselleen kysymys, ehkä se voi antaa johtolangan tai pari ! ” Voitte nähdä kuinka pidän kylmästä ilmastosta. Mitä lähempänä se on –30 astetta, sitä paremmalta minusta tuntuu ja tulen paljon eloisammaksi. Mikä ihana asia onkaan ottaa päiväunet kiertyneenä kerälle lumen päälle. Olet varmasti huomannut etten pidä sateesta, kierrän pienimmänkin vesilätäkön kaukaa. Näin siksi, että siellä mistä olen peräisin, sade oli erittäin harvinaista. Toisaalta, pitkän talven aikana lumipeite ei ollut koskaan liian syvää mutta se oli kovaa ja jäätynyttä joten käpäläni kehittyivät näppäriksi sillä minun piti juosta siellä lujaa. Pilviä ei ollut yleensä paljoakaan taivaalla ja tiedät varmasti kuinka kirkas talvinen auringonpaiste voi olla, se todella otti silmiini. En olisi voinut kestää tätä pitkään jollei minulla olisi ollut kasvojeni ympärillä karvapeitettä. Välillä minua hymyilyttää kun ihmiset säälivät minua kadulla kulkiessani koska he luulevat etten näe karvoituksen alta mitään. Kysynpä vaan että miksi he pitävät aurinkolaseja ? Tuskin siksi etteivät näkisi mitään ! ”
Komondorin nimen alkuperästä on erilaisia teorioita. Nimi Komondor esiintyi ensimmäisiä kertoja mm. kuningas Astiagiksen historiasta kertovassa kirjassa jonka on kirjoittanut Pèter Kàkoniy vuonna 1544. Vuonna 1454 se on ollut sukunimenä. Gyorffy jäljitti nimen olevan peräisin 1300-luvulta kumaanien kielestä, sanonnasta menneeltä vuosituhannelta:” Mahtava kuin kumaanin koira, Komondor” (” peckes, mint a kunok ebe a komondor”). Ferenc Pethe oletti kirjassaan vuonna 1815 että nimi on peräisin ranskan kielestä sanasta ”commandeur”. Eräs mahdollisuus on italian kielen sana ” Cane Commodore ”. Olemassa on myös hypoteesi jossa oletetaan nimen Komondor olevan peräisin unkarinkielisestä sanasta ” komor ” joka tarkoittaa synkkää, yrmeää. Nimi voi olla myöskin peräisin sanasta ” kumandur ”, sanaa käytettiin kumaaneista jotka pitivät tätä rotua. Sana tarkoittaa pakolaista, hylkiötä.
Ensimmäisen maailmansodan jälkeen voimakkaan kansallistunteen syttyessä ja muiden asioiden muassa uudelleen löydettiin Unkarinpaimenkoirat kuten myös Komondor. Tämän ajanjakson hahmoja olivat Raitsis, Anghi sekä Abohyi, joka laajasti oppineena ikuisti Komondorin kirjallisuuteen kun samoihin aikoihin Illosvay-Hollòsi , Unkarin Kennelliiton ( MEOE ) valvonnassa, perusti itsenäisen Komondor -yhdistyksen. Tämän ajanjakson tärkein kasvattaja oli Czajlik. Unkarinpaimenkoirien maastavienti alkoi 1930-luvulla, suurimmaksi osaksi Saksaan. On yllättävää kuinka 20- ja 30-luvuilla, ajanjakson jota pidämme nykyään vaikeimmista sodan vuoksi, osittain alueellisten muutosten vuoksi, osittain maantalouden kriisien vuoksi jne oli niin aktiivista koirankasvatuksellisesta näkökulmasta. On Lajos Illosvay-Hollòsin kuolematon ansio, että 20-luvun lopulla Itävallan Kennelliitto ja FCI tunnustivat Unkarin kansalliset koirarodut sekä niiden standardit. Niille myönnettiin CACIB:eja 1933 lopulla, ja keskellä maailman talouskriisiä, FCI hyväksyi MEOE:n jäsenekseen. Verrattain monet koiranäyttelyt ja kilpailut saivat sijaa tänä aikana, 5-10 tapahtumaa vuosittain per maa, ja tuskin oli yhtään koiranäyttelyä jossa ei olisi ollut ainoatakaan Komondoria. Kunnia rodun ylläpidosta kuuluu maanviljelysalueille jossa rodun pito yhdistyi lampaiden kasvatukseen, sillä oli melkein kunnian kysymys pitää Komondoreja.
On erittäin vaikeaa määrittää Komondorien lukumäärää maassa tänä aikana. Näin siksi että yllättäen monet talonpojat ja pienet maatilat pitivät Komondoreja kotiensa vartijoina ja eikä niitä oltu rekisteröity. Näinä aikoina oli rekisteröity vuosittain noin 200 Komondoria tai niiden jälkeläistä, kun taas tuplasti niin paljon Komondoreja on voinut olla näiden ihmisten hallussa. Sotien vaiheet vaikuttivat rotuun kahdella tapaa, heikentyneen ravinnon vuoksi ja armeijoiden kulku maan halki hävitti koiria. Varsinkin toinen maailmansota oli melkein kohtalokas Komodorille. Puute ja nälänhätä tappoi monia Komondoreja jotka olisivat ansainneet paremman kohtalon. Ohikulkevien sotilaiden luodit tappoivat monia Komondoreja. Sotilaiden täytyi ampua kotiaan puolustavat Komondorit aitojen läpi sillä muuten he eivät olisi voineet päästä taloihin joita hurjaluonteiset Komondorit olisivat suojelleet henkensä hinnalla.
Toisen maailmansodan jälkeen vain muutama yksilö selvisi hengissä, niitä pidettiin pommisuojissa, kellareissa ja maanalaisissa luolissa. Karvattomina, riutuneina, pelkkänä nahkana ja luuna ne asuivat yhdessä masentuneiden isäntiensä kanssa. Elämä oli kovaa, isännän ja Komondorin piti kestää paljon vaikeita asioita. Hitaasti, erittäin hitaasti, tilanne tasaantui, elämä alkoi jälleen ja yhdessä isännälle ja Komondorille suotiin parempi kohtalo.
Koska rodun merkittävää maastavientiä ei tapahtunut 30-luvulla, toisen maailmansodan jälkeen voitiin laskea vain niiden Komondorien määrä jotka selviytyivät Unkarissa. Tänä päivänä on erittäin vaikeaa määrittää missä ja kuinka paljon Komondoreja asuu ulkomailla, varsinkin kun emme edes pysty tarkasti määrittämään kuinka monia niitä asuu omassa maassamme.
( Emme myöskään tiedä onko Komondoreja selviytynyt naapurimaissamme vaihtelevien rajamuutosten jälkeen ) Todellisuudessa pohjoisessa, idässä ja etelässä voidaan kuvitella olevan Komondoreja siellä missä lampaita kasvatetaan tasangoilla.
Vapautuksen myötä yksittäisiä Komondoreja maastavietiin moniin maihin virallisesti, ihmisten matkatessa tai muulla konstein. Siten, tietämykseni mukaan Komondoreja on Itävallassa, Länsi-Saksassa, Itä-Saksassa, Italiassa, USA:ssa ja Israelissa.
Rodun varjelun näkökulmasta katsoen voidaan mainita kaksi maata joissa on järjestelmällistä kasvatusta: Saksa ja USA. Saksassa on ollut 30-luvulta lähtien yhdistys ( Klub für Ungarische Hirtenhunde ) ja USA:ssa vuodesta 1937 lähtien kun Komondor tunnustettiin siellä roduksi ja niiden rekisteritodistukset kirjattiin siitosrekisterissä. USA:ssa tärkein yhdistys on Amerikan Kennelliitto ( AKC ) jossa on jäsenenä noin 100 kansallista rotuyhdistystä ja alueellista sekä paikallista koirakerhoa. Tällä hetkellä kaksi yhdistystä on keskittynyt Komondorin kasvatukseen. Kansallinen yhdistys on Komondor Club Of America ( KCA ) jonka puheenjohtaja on Ohiossa ja sihteeri Georgiassa sekä The Middle Atlantic States Komondor Club ( MASKC ), alueellinen yhdistys mikä paikallistuu New Jersey:hyn. Molemmat yhdistykset julkaisevat lehteä.
Läntisessä koirien ryhmäjaossa koirat jaotellaan kuuteen luokkaan. Komondor on työskentelevien koirien luokassa ( Working Dog Group ) vartioivana-suojelevana koirana. Tuloksena tästä, sen ohella että kilpaillaan kauneudesta koiranäyttelyssä, on toivottavaa että Komondor saa koulutusta jotta se voi hankkia tottelevaisuustitteleitä kuten ” Companion Dog ”( C.D. ) tai ” Utility Dog ”
( U.D. ). Siellä on myös titteli ” Tracking ” jonka on saavuttanut Unkarissa vain yksi Komondor, Diòsgyöri Herceg Kajla. Amerikkalaisten koiranäyttelyiden suhteen tulokset ovat enemmässä määrin rohkaisevia. Lehti Komondor News julkaisee vuosittain noin 10-15 valiokoiran nimeä. Vertailun vuoksi sanottakoon, että olemme saavuttaneet maassamme suurimman määrän Komondoreja samassa kehässä 70-luvulla jolloin päänäyttelyssä Budapestissa oli 35-40 Komondoria kehässä. Maaseudulla voimme tavata 10-15 yksilöä näyttelyssä. Tänä päivänä lukumäärä on yleisesti laskenut yhteen kymmenestä näistä yksilöistä.
Luonnollisesti viime vuosisadan Komondorin kasvatustyön aikana tarvittiin innokkaita ja rodulle omistuneita kasvattajia. Kokonaisuuden kannalta, ajalta kahden sodan välistä, maininnat täytyy tehdä Ördögarok-, Àllatkert- ja Szikàncsi-kenneleistä. Toisen maailmansodan jälkeen Dunazuki-, Diòsgyori- ja Szentivàni-kennelit ansaitsevat myös maininnan. Erikoismaininnan ansaitsee Bèke Tsz. Szàr:ista jossa Mount Everest-kennelin kasvatustyö tuotti noin 500 pentua vuosina 1969-1972.
Mainitsemisen arvoisia amerikkalaisia kasvattajia ovat Oscar Beregin ( eräs KCA:n perustajista ) kennel jonka kannan alkuperäinen lähde on Szentivàni-kennelin kasvatustyö sekä maailmankuulun Hercegvaros-kennelin kasvattajat herra ja rouva Levy ( MASKC:n perustajia ) Szentivàni Ingò:n
( Duna ) jälkeläisten kautta. Itärannikolla rouva Parvy:n kasvatustyö Szentivàni- ja Mount Everest-valiokoirilla on huomattavaa. Saksassa Karphofen:issa Hans ja Ingrid Weiningerin kasvatustyö Mount Everest- ja Szentivàni- yksilöillä tuotti useita kansainvälisiä valiokoiria ja maailmankuuluja jälkeläisiä. Hampurissa Monika Peper, Helka Weise-Ricter Wielenbach ja Brigitte Franch Seibersbach kasvattivat valiokomondoreja Szentivàni-kasvatustyöstä. Ranskassa Anna Caroff ja Laurent Racz Aulnay-sous-Bois:issa tekivät kennelinsä kuuluisaksi maailmanvoittajakoirallaan Mount Everest Göndör ( Cukor ).
Koirarotuna Komondorilla on erityinen merkitys koska näin käyttökelpoinen koira on tunnettu vain Karpaattien Altaassa. Muistutukseksi, kuten ensin Anghi ja sitten Mohr ja muut ovat julkaisseet, Puli-tyyppisiä koiria on kasvatettu Portugalista Itä-Intiaan, Kuvasz-tyyppisiä koiria esiintyy kaikkialla Euraasiassa ja Afrikassa jossa niitä on keskikokoisilla vuoristoilla.
Kansainvälisesti Komondor-rodulle Unkari olisi geenipankki. Vaikka kansallispuistoissa kuten Hortobàgy:ssä ja Kunsàg:ssa on työskennelty rodun varjelemiseksi, sitä tuskin voidaan ottaa kovin vakavasti. Valitettavasti Komondorin varjelemisen historiassa on säännöllisesti ominaista että se edistyy paremmin ulkomailla kuin kotimaassa.
Viittaus Mohr:iin Saksaan ja Levy:hin USA:aan riittänee perusteeksi.
Komondorin geenipooli on osa Unkarin kansallista rikkautta. Geenipoolin varjelemisesta ei voida tehdä työtehtävää yksittäisille henkilöille tai yhteiskunnallisille organisaatioille, vaan geenipoolin paikka on sen kansallisessa geenipankissa.