Komondors in Finland
Finland[i] ligt in het Noorden van Europa. Onze buurlanden zijn Zweden, Noorwegen en Rusland. Bijna een derde van Finland ligt ten noorden van de poolcirkel, dit deel is beter bekend als Lapland. Het zuiden van Finland is zo’n 4 maanden van het jaar bedekt met sneeuw, in Lapland ligt dit gemiddeld zo rond de 6 maanden.
Herten, rendieren, beren, wolven, lynxen en poolvossen maken deel uit van de Finse natuur. Deze dieren tref je met name aan in het laag bevolkte noorden en langs de Russische grens, maar tegenwoordig ook meer en meer in het zuiden omdat het jagen op deze dieren bij de wet verboden is.
Ikzelf woon in het zuiden van Finland, op het platteland. Vlakbij ons huis ligt een klein bosrijk gebied wat wordt bevolkt door vossen en wasberen. Ik heb vossen op klaarlichte dag over ons terrein zien rennen, kortom voldoende werk aan de winkel voor onze Komondors, zij beschermen het pluimvee en de schapen tegen dit ongewenste bezoek.
De geschiedenis van de Komondor in Finland is betrekkelijk jong. De eerste Komondor werd in 1977 geïmporteerd vanuit Engeland. Dit nest werd in quarantaine geboren, de teef was een import uit Italië. In 1981 werd het eerste Finse Komondor nest geboren.
De Finse importen komen o.a. uit Engeland, Hongarije, België en Duitsland. De huidige populatie bestaat uit circa 60 Komondors, de gemiddelde levensverwachting ligt tussen de 10 tot 12 jaar. De meeste dieren sterven door ouderdom, kanker of maagtorsie. Maagtorsie is een van de meest voorkomende doodsoorzaken.
Ook bij ons komt heupdysplasie voor. Omdat er maar een beperkt aantal honden geröntgend zijn is het niet mogelijk u een overzicht te geven. De uitslagen liggen tussen A en D. Elke fokker dient zijn fokdieren te laten röntgenen en tatoeëren, dit geldt uiteraard ook voor individuele dieren welke voor de fok worden ingezet. Nadat de gegevens door de Finse kennelclub zijn gecontroleerd worden deze vermeld op de stambomen van de ouderdieren en op die van hun pups.
De Komondor is een zeldzaam ras in Finland, dat is meteen ook de belangrijkste reden waarom ze niet worden ingezet bij het roofdier-controle. Wanneer men er eentje door de straten ziet wandelen heeft men geen idee wat voor een ras het is. Naar mijn mening is het ras uiterst geschikt voor roofdier-controle.
Ik hoop dat naar mate het ras bekender wordt boeren interesse zullen tonen en gebruik zullen maken van de specifieke kwaliteiten die dit ras biedt bij het beschermen en bewaken van vee.
De Komondor wordt gebruikt als beschermer en bewaker van huis en haard. In Finland zijn honden deel van de familie en worden als zodanig gehouden.
Een pupje van onze fok is naar een iemand gegaan die vrij veel kostbaar materiaal op zijn terrein heeft staan. Met zekere regelmaat werd er iets van het terrein ontvreemd, voor deze man een reden om op zoek te gaan naar een goede waakhond. Toen deze Komondor uitgegroeid was tot een volwassen hond, is er nooit weer iets van het terrein gestolen.
Ik heb sinds 1995 Komondors. Op dit moment heb ik er 3 hier thuis, onze reu Lumiturpa Bede (6,5 jaar), ons teven Fenyöharaszti Alma (4,5 jaar) en Pustan Hurjan Ronja (1 jaar). Tevens ben ik mede-eigenaar van Pustan Hurjan Kutri (teef, 2 jaar).
Bede is gefokt in Finland, Alma in Hongarije en de Pustan Hurjan Komondors zijn door mij gefokt.
We hadden ook nog een 8 jaar oude teef, helaas hebben we haar 5 jaar geleden moeten laten inslapen. Zij had een agressieve vorm van kanker. De dierenarts dacht eerst nog dat het haar nieren waren, maar na autopsie werd alles duidelijk en hadden we vrede met onze beslissing. Ik heb destijds ook nog heel even gedacht dat ze vergiftigd was door een kwaadaardige buurman maar kon opgelucht ademhalen toen ook deze uitslagen negatief bleken te zijn.
Wij vinden de Komondor zeer geschikt als waakhond, ze beschermen ons en onze eigendommen met veel verve. We voelen ons veilig, zo veilig dat we niet eens een sleutel van de voordeur bij ons dragen, die zit namelijk nooit op slot. Ik heb mijn honden zien reageren op bezoekers. Ze zijn weliswaar niet agressief en bijten geen mensen, maar weerhouden hun ervan om ons huis binnen te gaan. We hebben wel eens bezoekers moeten “redden”, een van onze Komondors hield er twee staande in de tuin. Dit gebeurde overigens in de tuin van ons oude huis, daar kon iedereen zo doorheen wandelen. Nu hebben we alles voorzien van hoog en sterk hekwerk, niemand zal het nu nog wagen om de poort te openen en het terrein te betreden.
We hebben 3 eenden, schapen, een kat, een kip en een haan. Nu we op het platteland wonen hebben we de mogelijkheid om verschillende diersoorten te houden, we zijn dan ook van plan om volgend voorjaar wat ganzen aan te schaffen.
De Komondors, schapen en eenden delen een omheind stuk grond. De haan en de kip houden we apart, de haan is agressief naar de andere dieren. De schapen zijn de baas, tenminste als het om eten of drinken gaat. Onze Komondors zijn dag en nacht buiten, bij toerbeurt mag er eentje mee naar binnen. ’t Is nog niet zo lang geleden dat we onze reu liggend aantroffen naast een dode wasbeer. Hij heeft die nacht zijn “kudde” gered. Alhoewel wij er weinig last van ondervinden, wij hebben immers onze Komondors, hebben met name de vogelfokkers veel hinder van deze kleine roofdieren, dit gaat vaak gepaard met verlies van vogels.
De Komondors, eenden en schapen kunnen geweldig goed met elkaar opschieten, ik mag hier graag naar kijken. Soms spelen ze zelfs met elkaar, een van de schapen begint te rennen, de Komondor gaat er achter aan, plotsklaps keert het schaap zich om en zie je de Komondor rennen met een schaap achter hem aan. Volgens mij denken ze dat ze een en hetzelfde ras zijn want ze eten hetzelfde voer. Natuurlijk krijgen onze honden hondenvoer en de schapen schapenvoer maar het komt nogal eens voor dat ze alles door elkaar eten. Dit geldt ook voor alles wat groen is, met uitzondering van hooi, dat eten onze Komondors absoluut niet.
Soms zijn de schapen wat geïrriteerd en duwen de honden weg van de voederbak, vaak is het buigen van een kop voldoende om de Komondors te doen verdwijnen, het schijnt dat ze veel respect hebben voor de schapen.
We hebben 3 kinderen en zij hebben geen problemen met de honden. Joel is 7 jaar en hij houd erg veel van zijn vervilte vrienden. Olli is nog maar 3 jaar oud en hij wil graag een goede kennelhulp worden, misschien moet hij nog een paar jaartjes wachten. En dan is daar Ville, 2 jaar oud, hij schijnt niet veel om de honden te geven, maar dat komt misschien ook omdat de Komondors meestal dicht tegen hem aan gaan liggen terwijl hij met zijn speelgoed speelt, soms verdwijnt een van zijn speeltjes onder de vacht van een van de honden en kost het hem moeite zijn speeltje terug te vinden.
Finnen gaan graag naar hondenshows. Gedurende de winter worden er niet veel shows georganiseerd maar vanaf de lente tot aan de herfst zijn er gemiddeld 1 tot 3 shows per weekend.
Een Finse hond wordt Kampioen als hij onder 3 verschillende keurmeesters zijn certificaten[ii] heeft gehaald, waarbij ik moet aantekenen dat het laatste en definitieve certificaat moet worden behaald op een leeftijd ouder dan 24 maand. Finnen houden van reizen en bezoeken shows in Scandinavië maar ook in Europa.
Onze liefde voor dit bijzondere ras groeit nog elke dag. Ik kan me geen leven zonder Komondor meer voorstellen. We willen het ras graag in zijn oorspronkelijkheid behouden voor de toekomst. Ik zou het verschrikkelijk vinden dit ras te zien veranderen in iets wat het nooit is geweest. Het karakter van de Komondor is zeer waardevol voor ons en we zullen proberen dit onder de aandacht van onze boeren te brengen om zo meer Komondors in te kunnen zetten voor roofdier-controle.
Mevrouw Anu Lith, Finland