Canis familiaris pastoralis villosus hungaricus
Komondor on yli 1000 vuotta vanha, alkukantainen koirarotu. Komondor on ollut unkarilaisen lammaspaimenen uskollinen seuralainen läpi vuosisatojen.
Aikanaan Unkariin siirtyi ihmisiä mm. Aasiasta jotka toivat mukanaan suuria valkoisia koiria joita he kutsuivat komondoreiksi. Vanhin säilynyt kirjoitus jossa sanaa komondor käytetään ajoittuu vuoteen 1544. Kirjoitukset 1600-luvulta kuvaavat myös komondorin työtä. Amos Comenius kirjoitti v. 1973 " Komondoroc oerzic a csordat" joka on vanhaa unkarinkieltä ja tarkoittaa " komondorit vahtivat laumaa ". Komondor tekee hienostuneen vaikutuksen osittain koostaan, osittain varautuneesta käytöksestään johtuen. Ainoastaan nuoret koirat ja pennut kinastelevat ja leikkivät.
Alkuperäiset unkarilaiset harjoittivat karjankasvatusta, varsinkin lampaiden kasvatusta, jotka laidunsivat Unkarin pustalla missä asusteli myöskin erilaisia petoja esimerkiksi susia jotka nälissään verottavat karjaat. Karjaa täytyi pystyä puolustamaan myös niitä rosvoavia ihmisiä vastaan. Siispä tarvittiin koira joka pitää sekä kaksi- että nelijalkaiset rosvot poissa, tähän työhön jalostettiin komondor.
Kun katselet komondoria, saattaa sen turkkikin näyttää aika hassulta ja oudolta, mutta koiran koko olemus täyttää tehtävänsä luotettavana vartiokoirana: naruturkki joka suojelee koiraa suden puremilta, suuri koko ja voimakkuus, epäluuloinen, itsenäinen luonne ja suuri rohkeus. Suden hyökätessä ja purressa komondoria jolla on täysi turkki ei susi pysty puremaan komondorin ihoon saati kroppaan asti vaan saa suuhunsa kirjaimellisesti kasan patukoita. Turkki on kuin suojakilpi. Niiden tekijöiden joukossa, jotka johtivat komondorin ulkonäköön olivat paitsi paimenten käytännön jalostusvaatimukset myös maantieteelliset ja ilmastolliset olot Aasian ja Euroopan rajalla.
Yöllä komondorin ollessa lampaiden kanssa, se tarkkailee koko ajan tilannetta ja vaikka saattaa makoilla flegmaattisen näköisenä, se on koko ajan tarkkana. Komondor on valkoinen sen vuoksi että paimen erottaisi sen yön pimeydessä. Mikäli komondor huomaa suden se lähtee välittömästi sitä kohti ajaakseen sen pois tai tappaakseen sen. Komondorin rohkeus on vertaansa vailla ja se suojelee "omaisuuttaan" loppuun saakka. Komondorin tiedetään hyökänneen junan kimppuun sen puolustaessa isäntäänsä.
Yleensä nykypäivän komondor virkistyy illalla ja toiset mieluummin syövätkin suurimman ateriansa illan suussa, mutta perheen rytmin mukaan eläessään ns. kotikoirana sen rytmikin saattaa muuttua perheen rytmiä vastaavaksi. Tämä ei vähennä vartiointiviettiä sillä komondor vartioi 24 h vuorokaudessa oli se missä tahansa tai tapahtui mitä tahansa, ja vaikkei mitään tapahtuisikaan, se vartioi silti.
Edelleen komondor on erittäin arvostettu vartiokoira joka vartioi Unkarissa ihmisten kartanoja ja tiloja, niitä on noin 2000 yksilöä Unkarissa mutta pääasiassa maaseudulla, ei niin paljoa kaupungeissa. Unkarissa ei enää tänä päivänä ole susia. Suomessa asustaa komondoreja noin 40-50 kappaletta eikä pentueita synny usein ja kasvattajan tulee olla tarkka siitä kenelle koiran myy sillä komondor ei ole koira joka soveltuu kaikkiin oloihin ja kaikille ihmisille. Tämän päivän komondorilla on perimässään edelleen vahva vartiointivietti ja vahva, dominoiva luonne joka asettaa omat vaatimuksensa ihmiselle joka suunnittelee komondorin hankkimista.
Vartiointivietti ei sinänsä ole ongelma mutta on otettava huomioon että komondor vahtii myös kun äitisi, isäsi, serkkusi, vieras lapsi tai kuka muu perheen eli koiran lauman ulkopuolinen ihminen, tulee kylään ja koira saattaa ymmärtää äkkinäiset hyvääkin tarkoittavat eleet uhaksi omaa laumanjäsentään kohtaan ja toimia sen mukaisesti. Komondor on lapsirakas. Niitä on myös käytetty USA:ssa ja Italiassa suojelemaan lapsia
Pustalla työskentelevä komondor tarvitsi eräitä muita luonteenpiirteitä myös jotka tekivät siitä hyvän vartiokoiran. Epäluuloisuus, itsenäisyys, rohkeus ovat näitä eli koira tarkkailee jokaista risahdusta epäluuloisesti ja on valmis toimintaan eli on rohkea ja itsenäisyys eli ei tarvitse ihmistä sanomaan mitä tehdä vaan lähtee heti itse varmistamaan tilannetta. Koska komondor on jalostettu "ajattelemaan omilla aivoillaan" ja toimimaan itsenäisesti et välttämättä saa siitä parasta mahdollista TOKO- tai PK- koiraa sillä koira kyseenalaistaa käskysi ja ajattelee omilla aivoillaan mitä tehdä eli miettii onko hommassa mitään järkeä eikä sille ole luontevaa sokeasti totella sinua. Toki koulutus onnistuu, kunhan löydät hyvän motivaatiotekijän ja komondor tulee peruskouluttaa jotta se pysyy hallinnassasi tiukassakin tilanteessa. Parhaaksi koulutusmetodiksi on huomattu se että ohjaaja työskentelee komondorin kanssa tasavertaisena kumppanina komondoriin motivaation ollessa se että se oppii että sen toimiessa oikein ohjaaja tulee onnelliseksi ja yhdessäolo on mukavaa.
Komondor antaa tuhatkertaisesti takaisin rakkautta jonka sille osoitat. Kun puhut sille hellällä äänellä ja rapsutat sitä se katsoo sinua palvoen silmiin ja voit todellakin aistia sen rakkauden, uskollisuuden ja omistautumisen sinuun. Komondorin kanssa voi elää rinta rinnan, mutta se joka rakentaa ystävyyssuhteen komondorinsa kanssa saa siitä elinikäisen luotettavan kumppanin joka suojelee, vartioi ja kiintyy omistajaansa puolustaen häntä mitä tahansa uhkaa vastaan todella vaikka oman henkensä uhalla jos tarpeen.
Yleensä komondorit tottelevat hyvin perheen aikuisia mutta vain yksi ihminen on sille laumanjohtaja. Muita perheensä jäseniä se pitää pikemminkin tovereinaan. Komondor jolla ei ole vahvaa ja auktoriteettistä laumanjohtajaa ottavat paikan varmuudella itselleen ja vaikeuksia tulee olemaan. Tällöin koira päättää kuka tekee mitä, vahtii ruokaansa, tavaroita, paikkoja ja ojentaa alapuolella olevia laumanjäseniä ( perhettä ) murisemalla, näykkäämällä jne. Mieti miten laumanjohtaja käyttäytyisi susilaumassa ! Kurittomalle ja nenäkkäälle koiralle se murisisi, sitten saattaisi ottaa niskasta kiinni ja vähän ravistaa ja jollei mene perille niin se purisi. Se ei todellakaan huutaisi, potkisi tai löisi.
On olemassa luonnevikaisia koiria mutta olen sitä mieltä että suurin osa ns. luonnevikaisista koirista omistavat luonnevikaisen omistajan, eli omistaja ei ymmärrä koiran elekieltä, vaistoja ja viettejä. Jollei omistaja osaa olla laumanjohtaja koira ottaa paikan mutta ihminen ei voi elää koiran säännöillä ja koiralle on liian suuri kakku hallita ihmislaumaa kuten koiralaumaa.
Komondor ei myöskään sovellu mihin tahansa asumisoloihin. Koska sillä on erittäin vahva vietti vartioida niin sille tulee antaa tilaisuus toteuttaa vanhaa alkukantaista tarvettaan. Komondor on onnellinen kun sillä on alue jota se vartioi, kuten omakotitalon piha. Kun se kuulee ääniä tai liikettä niin se haluaa mennä tarkistamaan mistä se aiheutuu. Sen täytyy saada juosta vapaana alueellaan emmekä hyväksy sitä että komondoria pidetään kytkettynä edes lainmukaisessa juoksulangassa.
Komondorin ällistyttävää vartiointikykyä tulisi käyttää nykyistä enemmän hyväksi antamalla näille koirille työtä maa-alueilla, karjan parissa, erilaisten varastojen tms. vartijana. Komondor ei antaisi kenenkään muun kuin sen
johon se on tottunut tulla vartioimalleen alueelle.
Komondorin turkki herättää hämmästystä missä tahansa sen kanssa liikkuukin. Pennulla on lainehtiva, teddykarvamainen pentuturkki joka kasvaa koko ajan pituutta ja suunnilleen alle vuoden iässä alkaa mennä nyöreille. Kun tämä vaihe alkaa nyörejä autetaan pysymään toisistaan erossa sormin. Komondoria ei kammata tai harjata ollenkaan. Koiran ollessa noin 2-2,5- vuotias tämä työläin ajanjakso helpottuu sillä nyöreissä on jo sen verran painoa etteivät ne takerru enää niin helposti toisiinsa kiinni. Komondorin nyörejä joutuu kuitenkin erottelemaan koko koiran eliniän sillä turkki kasvaa kuten ihmisen hius: koko elämän ajan. Komondorilla on turkinlähtö samalla lailla kuten muillakin roduilla mutta siitä ei lähde karvaa koska irtilähtenyt karva kietoutuu nyöreihin.
Rodun keskimääräinen elinikä on tänä päivänä 10-13 vuotta. Kutsumme 10-vuotiasta komondoria vanhaksi. Yleisimmät kuolinsyyt ovat vanhuus, syöpä tai vatsalaukunkiertymä. Vatsalaukun kiertymä on vitsaus varsinkin näillä syvärintaisilla roduilla. Rodussa esiintyy lonkkanivelen kasvuhäiriötä mutta on vaikeata määrittää Suomen komondorien tuloksia koska se on vaikeata maailmanlaajuisestikin. Näitä koiria kun on niin vähän yleensäkään. Lonkkanivelen kuvausten tuloksia on A-E. Alttius sairastua on perinnöllinen johon vaikuttaa ei pelkästään koiran perimä mutta myös koiran ruokinta sekä liikunta.
Kasvatamme pentueita mutta emme myy pentua kenelle tahansa. Pyrimme suojelemaan rotua sekä vaalimme sen alkukantaisia vaistoja ja sen upeaa olemusta. Mielestämme tämä koira ei ole sohvalla makaava pullamössökoira ja emme koskaan halua sen muuttuvan sellaiseksi. Tämä rotu on tehnyt meihin niin suuren vaikutuksen että aiomme aina tulla pitämään komondoreja.
Jos ihminen ei pidä komondorin turkista tai sen luonteesta niin hän voi hankkia toisen rotuisen koiran. Pidätämme oikeuden ostaa takaisin jokaisen pennun jonka myymme mikäli koiran omistaja mistä tahansa syystä aikoo luopua pennusta. Emme myy myöskään pentua ihmiselle josta aikuiset komondorimme eivät pidä. Komondorilla on ilmiömäinen kyky vaistota ihmisestä onko tämä hyvä vai paha vaikka ihminen tulisi taloon herttaisesti hymyillen.
Olemme valmiita auttamaan ja neuvomaan kasvattiemme omistajia sekä pyrimme siihen että otamme kasvattejamme hoitoon mikäli koiran omistajalle tulee pakollista menoa, sillä tiedämme että komondor ei ole koira jonka voi jättää kenelle tahansa hoitoon puhumattakaan siitä että vieras ohminen kävisi hoitamassa sitä.
Pustan Hurjan Kennel, Anu Lith