Unkarinpaimenkoirat Ry:n jäsenlehdestä mutta vuotta en muista :-)
Tällä kertaa pääsemme kurkistamaan unkarilaisen ulkomuototuomarin ajatusmaailmaan ja suuri kiitos kuuluu unkarilaisille Emökelle ja Gezalle jotka ovat tehneet ison työn ja uhranneet aikaansa kääntäessään tätä haastattelua. Emöke ja Geza sekä pikkutyttö Emese asuvat Karkkilassa mutta ovat kotoisin Budapestista.
Komondoreja ei kuulemma näy Unkarissa kaupunkikuvassa mutta telkkarissa esitettävissä lasten piirretyissä on usein komondor rauhallisena loikoilemassa lattialla !
Iloksemme saimme viime kesänä Zoltánin ja hänen vaimonsa Monikan vieraaksemme pariksi päiväksi. Komondoreista riitti juttua ja arvostamme erittäin paljon sitä tietoa jota saamme rodusta rodun alkuperämaasta.
Kävin Monikan kanssa torilla ja kaupoissa ja sanakirja apuna pärjäsimme hyvin vaikka en osaa unkaria eikä Monika suomea tai englantia. Siinä kohtaa kun yritin selittää hänelle mitä tehdään kultavaskoolilla joita hän torilla ihmetteli tuli varmaankin hypittyä keskellä toria kuin apina, mutta viesti kyllä meni lopulta perille.
Haastattelu ei ole aivan ajan tasalla sillä Monikan ja Zoltán'in perheen komondorvahvuus on tällä hetkellä kolme yksilöä. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä että Monika ja Zoltán ovat erittäin miellyttäviä ja huumorintajuisia ihmisiä ja odotan innolla ensi kesää jolloin on tarkoitus tavata heidät jälleen. Lauran ja Mikan Aape, Takasen Matin Adél sekä meidän Alma ovat heidän kasvattamia komondoreja.
Talvi kun on, niin muutama sana vielä komondorin talvenkestävyydestä. Komondorin kylmänsietokyky riippuu muunmuassa koiran iästä, turkin pituudesta ja laadusta, ilman kosteudesta, tuulisuudesta, olosuhteista jotka koiralla on ulkona kuten saako se liikkua vapaasti vai onko se kiinni kytkettynä ja alueen koosta ja siitä onko koira tottunut olemaan paljon sisällä vai onko sitä totutettu olemaan ulkona.
Jos aikoo pitää koiraa paljon ulkona talvella ( tai jopa öitä ) niin kannattaa syksystä lähtien totuttaa se olemaan ulkona eikä keskellä paukkupakkasia viskata sitä pitkiksi ajoiksi ulos.
Koiralla täytyy ulkona olla paikka jossa sillä on suoja viimaa ja kosteutta vastaan vaikka koppi tai muu suojaisa katos ja me esimerkiksi olemme hankkineet koirankoppeihimme pahnaa koiriemme lämmikkeeksi.
Pestyä koiraa ei saa pitää ulkona talvella ennen kun turkki on kunnolla kuivunut koska siitä voi aiheutua jopa keuhkokuume. Paljon talvella ulkona oleskelevan komondorin naruja ei kannata repiä talviaikaan ihan nahkaan asti auki vaan koira pysyy lämpimämpänä kun jättää sentinkin kerroksen " huopaa " koko sen kehon alueelle.
Ulkokoira kuluttaa talvella enemmän energiaa kuin sisätiloissa oleskeleva koira joten ruuan koostumus kannattaa tarkastaa. Talvella koiran juoma-astian vesi jäätyy nopeasti joten täytyy huolehtia että koiralla on aina sulaa juomavettä saatavilla. Silloin kun olemme syksystä lähtien totuttaneet komondorejamme olemaan paljon ulkona ne pitävät puutarhassa oleskelusta ja kylmästä ilmasta mutta jos niitä on pidetty suurimmaksi osin sisällä ne eivät niin mielellään tahdo olla pihalla niin pitkää aikaa.
Keittiöremontin keskeltä,
Anu, Alma & Bede
Ulkomuototuomari Dr. Kittemberger Katona Zoltán, Unkari
1. Kertoisitko ensin pientä historiaa itsestäsi ?
Sain yliopistodiplomin Maatalouskorkeakoulun eläinkasvatustieteestä. Myöhemmin sain tohtorinarvon eläinten ravitsemuksesta. Unkarissa oli mahdollisuus kasvattaa ainoastaan koiria vuonna 1969 lopussa, 30 vuotta sitten, siksi aloitin koirien kasvatuksen. Tämän lisäksi koska olen ravitsemusalan tohtori olen kehittänyt myös koirien ravitsemusta. Olen osallistunut myös muutamien unkarilaisten koirarotujen kehittämseen.
2. Minkä koirarotujen arvosteluoikeudet sinulla on ? Kuinka pitkään olet arvostellut koiria näyttelyissä ? Oletko arvostellut koiria näyttelyissä Unkarin ulkopuolella ?
Olen suorittanut tuomarin tutkinnon noin 20 vuotta sitten ja siitä lähtien toiminut ulkomuototuomarina koiranäyttelyissä. Olen useinkin tuomaroinut ulkomailla mm. Saksassa, Itävallassa, entisessä Jugoslaviassa ja Ukrainassa. Vuonna 1989 tuomaroin Suomen Unkarinpaimenkoirat Ry:n 15-vuotisjuhlanäyttelyssä ja kerran olen tuomaroinut Ruotsissakin ( vuonna 1999 uudelleen Suomessa, Anun huomautus ).
Tein tuomarintutkinnon fox-terriereistä ja unkarinpaimenkoirista. Tänä päivänä tuomarinoikeuteni ovat laajemmat. Tuomaroin 1-ryhmän paitsi saksanpaimenkoiran, 3-ryhmän, 2-ryhmästä Venäjän rodut mukaanlukien noin 50 % ryhmän muista roduista ja 5-ryhmästä vetokoirat ja chow-chow:n.
3. Toimitko koirayhdistyksissä ?
Olen Unkarissa Danubius Magyar Pasztor Kutya-klubin puheenjohtaja, tämä klubi toimii Unkarin Kennelliiton alaisena. Olen jäsenenä unkarinpaimenkoirien yhdistyksissä Itävallassa ja Saksassa.
4. Minkälainen tausta sinulla on koirien kasvattajana, mitä rotuja olet kasvattanut tai kasvatat ?
Kuten olen jo sanonut, aloitin koirien kasvatuksen vuonna 1969. Ensin aloitin valkoisella pulilla ja karkeakarvaisella fox-terrierillä. Menestyksekkäämpi on ollut valkoinen puli joita on mennyt myös ulkomaille ja ne ovat pärjänneet hyvin näyttelyissä. Viimeksi vuonna 1998 Helsingin MV-näyttelyssä kasvattamani koira tuli Maailmanvoittajaksi, koira on suomalaisessa omistuksessa.
Vuoden 1970 keskivaiheilla aloitin valkoisten pumien kasvatuksen. Olen tarkoituksella kasvattanut juuri valkoisia pumeja ja tänä päivänä minulla on saavutuksia tässäkin rodussa. Kasvatan pumia ja pulia vain valkoisena.
Budapestissa ei ollut mahdollista aloittaa komondorin kasvatusta siksi vuoden 1995 lopulla muutimme maaseudulle Adony'n kaupunkiin missä meillä on iso piha ja näin ollen mahdollisuus aloittaa komondorin kasvatus. Valitettavasti kantanarttumme kuoli vatsalaukunkiertymään kesällä 1998 ensimmäisen pentueensa jälkeen ja seuraavaa pentuetta piti odottaa vähintään kaksi vuotta. Ensimmäinen pentue onnistui hyvin ja kaksi Unkariin jäänyttä pentua kehittyi näyttelykoiriksi, kolme pentua tuli Suomeen jossa ne aloittelevat näyttelyissä käymistä.
5. Arvostellessasi komondoreja mihin ominaisuuksiin kiinnität eniten huomiota ?
Yleinen käytäntöni on se että kaikissa arvostelemissani roduissa katson ensin hampaat; purennan ja hampaiden lukumäärän, erityisesti niillä roduilla joita käytämme työhön esim. paimen-, metsästys- ja vahtikoirarodut. Toiseksi katson rungon mittasuhteet, luuston ja koiran liikkeet. Näiden ominaisuuksien lisäksi katson komondorista sen pään mittasuhteet ja profiilin, kuinka tumma pigmentti on, turkin laadun sekä pituuden. Mielestäni kaikkein kaunein turkinlaatu on " zsinoros " ( naruturkki ) ja jos vertaan kahta koiraa joilla on ehkä pikkuvikoja mutta toisella naruturkki niin tätä naruturkkinen komondor on mielestäni parempi kuin toisentyyppiset turkinlaadut ( " szalagos " pantaturkki ja " nemezes " laattaturkki ) omaava komondor.
6. Miten arvostelet komondorin luonteen ? Kosketko komondoreihin arvostellessasi niiden luonnatta ? Miten komondorin rodunomainen luonne tulee esille arvostelutilanteessa ?
Kokemukseni mukaan komondor on luonteeltaan rauhallinen, ei aggressiivinen. Koira jolla on sopiva kehäkäyttäytyminen, ja jokainen komondor tulisi kasvattaa hyväkäytöksiseksi, on helppo tuomaroida. FCI:llä on sääntö joka sanoo että erityisesti koiria joilla on pitkä karva saisi käsin tunnustella jotta voidaan tuomaroida koiran kehon mittasuhteet. Tuomarin joka pelkää koiria ei tulisi tuomaroida koiria. Jos esittäjä pystyy esittämään koiran hyvin niin tuomari voi ihan rauhassa tunnustella koiran.
7. Kun komondor on sosiaalistettu ja vieraille ystävällinen sillä on periaatteessa erilainen luonne kuin työkoirana pidettävällä sosiaalistamattomalla komondorilla. Miten tämä seikka arvostellaan näyttelyssä ?
Se että komondor on ystävällinen on vain kasvatuskysymys. Unkarissa vain ne komondorit joita kasvatetaan ja sosiaalistetaan ovat yleensä ystävällisiä. Kun komondorin luonne on tämä niin vain ne yksilöt tulevat aggressiivisiksi joita pidetään kytkettyinä, pienessä tilassa, joita ei kasvateta tai sosiaalisteta - puhumattakaan turkin hoitamisesta- hyvä että annetaan ruokaa. Nämä koirat eivät kuulu näyttelyihin. Kaikki tuomarit arvostavat paljon rauhallisia ystävällisiä koiria. Tämä on komondorinkin perusluonne. Mutta toinen ääripääkään ei ole hyvä kun komondor on ujo ja kulkee häntä koipien välissä. Tämä on onneksi harvinaista.
8. Mikäli olet arvostellut komondoreja eri maissa, ovatko komondorit tyypiltään samanlaisia vai esiintyykö eri maissa tyyppieroja tai oletko huomannut jotain muuta eroavuutta eri maiden komondoreissa ?
Eroa on pelkästään unkarilaisissa ja ulkomaalaisissa komondoreissa. Ei sen vuoksi että komondorit olisivat erilaisia vaan siksi että ulkomaalaiset tekevät enemmän työtä komondoriensa kanssa kuin unkarilaiset ja tämä ei riipu maasta. Juuri tämän vuoksi komondorit ovat hyvinkäyttäytyviä ja hyvin tuomaroitavissa. Eli ero on enimmäkseen omistajissa ja siinä kuinka komondoreja kasvatetaan.
9. Kuinka paljon koiran esittäjä pystyy vaikuttamaan omalla käytöksellään tuomarin arvosteluun ?
Jos koiran esittäjä esittää koiran hyvin, koiran hampaat pystyy katsomaan rauhassa, koiran voi tunnustella käsin ja esittäjä esittää koiran niin että se tuo liikkuessaan kaikki parhaat puolensa esiin, siten pystyy positiivisesti vaikuttamaan tuomarin arvosteluun. Hyvä esittely on puoli voittoa. Minäkin painotan tätä asiaa muille tuomareille.
10. Oletko nänhyt tai arvostellut Suomessa kasvatettuja komondoreja ? Osaatko sanoa yleistä mielipidettä komondoreistamme ?
En ole paljoa nähnyt tai tuomaroinut Suomessa kasvatettuja komondoreja, mutta kaikki näkemäni komondorit ovat olleet hyvin kasvatettuja. Ehkä on yksi asia, näille komondoreille-kuten lapsille-sallitaan enemmän asioita ja sen vuoksi ne ovat hävyttömämpiä kuin pitäisi olla.
11. Pitääkö komondorin olla lumenvalkoiseksi pesty ja talkilla kyllästetty kun se viedään näyttelyyn ?
Näyttely on kauneuskilpailu. Niin kuin naisten kauneuskilpailussakaan ei arvostella likaisia ja epäsiistejä naisia niin komondorikin pitää valmistaa näyttelyihin. Turkin pitää olla hyvin hoidettu ja vaikka siinä onkin iso työ niin noin viikkoa ennen näyttelyä koira pitää pestä kunnolla. Koiran ei saa antaa liata itseään ennen näyttelyä. Talkki käy ainoastaan pienempien likojen häivyttämiseen. Kauniin valkoiseksi pesty komondor saa paremman arvostelun.
12. Kumpi asia on tärkeämpi arvostellessasi komondoreja: upeasti esiintyvä vähän huonompi komondor vai hieno yksilö joka ei kuitenkaan suostu kunnolla esiintymään kehässä ?
Ei ole täydellisen rakenteistä komondoria. Sen vuoksi hyvin esiintyvä mutta ei täydellinen koira, siis koira joka esiintyy hyvin, on etusijalla verrattaessa koiriin joilla on vähemmän vikaa mutta jotka eivät esiinny niin hyvin.
13. Miksi tuomarit monesti sanovat pentu- tai junioriluokan koirista että koira ei ole vialä tarpeaksi kehittynyt, eihän näissä luokissa kilpaileva koira voikaan olla vielä kovin kehittynyt ?
On luonnollista että pentu- tai junioriluokan koira ei ole vielä riittävästi kehittynyt. Jos tuomari sanoo että sillä ei ole vielä riittävän leveä tai syvä rinta niin se ei ole vika vaan ehkä neuvo omistajalle siitä miten syöttää ja liikuttaa koiraa ja kuinka näillä asioilla pystytään kehittämään mainittua kohtaa. Sen vuoksi minäkin aloitan aina pentuja arvostellessani sanomalla " keskenkasvuinen nuori koira ". Juniorien luokassa kilpailuarvostelussa on etusijalla vähän vanhempi koira. Pennuilla ei ole kilpailuarvostelua, sanotaan vain että lupaava tai hyvin lupaava pentu. Pennusta tai juniorikoirasta tuomari ei odotakaan että se olisi täysin kehittynyt.
14. Sitten viimeinen kysymys joka minua on aina kiinnostanut ja huvittanut: oletko koskaan nänhyt parivaljakkoa, komondoria ja omistajaansa jolla on vaalennettu tukka jossa rastaletit ?
Tunnen yhden tämmöisen omistajan, hänen nimensä on Tömösi Attila ja hän kasvattaa komondoreja. Tietääkseni hän on tällä hetkellä opiskelumatkalla Amerikassa vuoden.